Φροντίδα αυτοκινήτου

Καθημερινά τα αυτοκίνητα μας υπόκεινται σε δοκιμασίες. Η εξωτερική εικόνα του αυτοκινήτου μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Πρώτα από όλα οι καιρικές συνθήκες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και οι όξινες βροχές τον χειμώνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ισχυρή ακτινοβολία το καλοκαίρι. Επίσης φθορά προκαλούν όλο τον χρόνο και οι κουτσουλιές, το ρετσίνι δένδρων και τα καυσαέρια τα οποία κολλούν στο χρώμα και δεν φεύγουν με το απλό πλύσιμο.
Η εσωτερική εικόνα του αυτοκινήτου μας επηρεάζεται από την σκόνη, τα καυσαέρια, το κάπνισμα, μυρωδιές, λεκέδες αλλά κυρίως από την χρήση που κάνει ο κάθε οδηγός και οι συνεπιβάτες του.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στο αυτοκίνητο μας από όλες τις παραπάνω συνθήκες είναι αλλοίωση του χρώματος (άγρια επιφάνεια, θαμπάδα, καμένο χρώμα, γρατσουνιές κ.α.) εξωτερικά & βρώμικο σαλόνι εσωτερικά με πολλά μικρόβια και βακτήρια που δεν τα εντοπίζει το μάτι μας. Επίσης μειώνεται και η μεταπωλητική αξία του οχήματος.

Τι λύσεις έχουμε στην διάθεση μας για να συντηρήσουμε το αυτοκίνητο μας όσο καλύτερα γίνεται για μεγαλύτερο δυνατόν χρονικό διάστημα;

Σε ότι αφορά την εξωτερική συντήρηση προτείνουμε τ’ακόλουθα:

Να πλένετε το αυτοκίνητο σας μόνοι σας στο χέρι με σαμπουάν αυτοκινήτου με ουδέτερο Ph και πάντα με καθαρά πανιά μικροΐνας. Αν δεν θέλετε να το κάνετε εσείς, απευθυνθείτε σε κάποιον σοβαρό επαγγελματία που πλένει μόνο στο χέρι. Οι βούρτσες πλυντηρίων προκαλούν φθορές.

Αν έχετε γρατσουνιές, διάφορα σημαδάκια, θαμπάδα στο χρώμα κλπ., τότε θα πρέπει να γυαλίσετε το όχημα σας και ενδεχομένως να κάνετε επαναφορά χρώματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία. Το γυάλισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ο τεχνικός πρέπει να είναι να είναι γνώστης του αντικειμένου. Να μην αφήσει στρογγυλάδες, γυαλάδες και ολογράμματα. Πριν παραλάβετε το αυτοκίνητο σας, να ζητήσετε να ανάψουν τους προβολείς ή να το βγάλουν έξω να το ελένξετε υπό το ηλιακό φως. Μόνο έτσι θα δείτε αν υπάρχουν «ατέλειες» στην ποιότητα της δουλειάς του.

Το κόστος εφαρμογής εξαρτάται από την κατάσταση του χρώματος και το μέγεθος του οχήματος. Δεν συνίσταται να γυαλίζεται το όχημα σας περισσότερο από 3 φορές κατά μέσο όρο σε μια δεκαετία. Για να διατηρήσετε το αποτέλεσμα του γυαλίσματος ή να συντηρήσετε την υπάρχουσα καλή κατάσταση του αυτοκινήτου σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να το προστατέψετε με κάποιο προϊόν προστασίας χρώματος όπως:

Η απλούστερη συντήρηση είναι το κέρωμα. Πρέπει να κερώνετε το όχημα σας τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Με πολύ προσεχτική χρήση μπορείτε να προστατέψετε το αυτοκίνητο σας για δυο-τρεις μήνες. Ότι και να σας υποσχεθούν δεν κρατά περισσότερο. Το κόστος εφαρμογής είναι ανάλογο με το μέγεθος του οχήματος και την μάρκα κεριού που θα χρησιμοποιήσει ο επαγγελματίας.

Άλλα προϊόντα διαθέσιμα στην αγορά είναι το τεφλόν, το τιτάνιο, η νανοτεχνολογία και κεραμική προστασία. Υπόσχονται προστασία από κουτσουλιές, ρετσίνια, καυσαέρια κλπ. Είναι ισχυρότερα από το κερί. Τα τρία πρώτα υλικά έχουν διάρκεια ζωής δύο με τρία χρόνια, με προϋπόθεση την ετήσια συντήρηση. Θα υπολογίσετε το κόστος εφαρμογής και το κόστος της ετήσιας συντήρησης. Τέλος η κεραμική προστασία χρώματος είναι η τρίτη και πιο εξελιγμένη γενιά αυτής της κατηγορίας. Είναι προϊόν των πρωταθλητών της φόρμουλα, Williams F1. Είναι εφεύρεση της NASA και είχε σχεδιαστεί αρχικά για στρατιωτική χρήση για την μείωση τριβής και θερμότητας. Έχει διάρκεια πέντε ετών και είναι το μοναδικό που έχει γραπτή εγγύηση από τον κατασκευαστή και δεν απαιτεί ετήσια συντήρηση.

Το αυτοκίνητο σας πρέπει να είναι όμορφο και εσωτερικά. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να μην το αφήνετε χωρίς καθαρισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καλό είναι να το καθαρίζετε τουλάχιστον μόνοι σας με ανάλογα προϊόντα και μια ισχυρή ηλεκτρική σκούπα ή να το δίνετε σε κάποιο επαγγελματία.
(image)
Μια πιο ολοκληρωμένη επιλογή είναι ο βιολογικός καθαρισμός. Μπορεί να γίνεται κάθε 1,5 με 2 χρόνια. Αν έχετε υφασμάτινο σαλόνι και επιθυμείτε πλήρη προστασία, μπορείτε να κάνετε αδιαβροχοποίηση σαλονιού. Αν έχετε δερμάτινο σαλόνι πρέπει να το περιποιείσθε και να το ενυδατώνετε σε ετήσια βάση.

Διαφορετικά θα ξεραθεί το δέρμα και θα κάνει σκασίματα. Αν το αυτοκίνητο σας είναι κάμπριο, καλό είναι να συντηρείτε την κουκούλα σε ετήσια βάση.

Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε να μην αμελείτε να αποστειρώνετε την καμπίνα και το κλιματισμό του οχήματος σας. Υπάρχουν αόρατες απειλές. Ιοί και βακτήρια. Μπορείτε να τα καταπολεμήσετε με διάφορα χημικά σπρέι που υπάρχουν στην αγορά ή με την απόλυτα φυσική χρήση όζοντος.